# TOW2023 – Correlator Workshop

Location: MIT Haystack Observatory Dates: May 4–5, 2023

# Goals of the workshop:

- Review methods of VGOS correlation & post-processing
- Introduce new tools and updates since the last TOW
- Standardize VGOS post-processing across correlators
- Disseminate knowledge for detecting and handling problems
- Get feedback for improvements to scripts
- Give examples for basic data quality checks, at different stages of the processing
- Close the loop between stations, correlators, and geodetic analysts

## Thursday, May 4, 2023:

## 1:00–1:10pm Introduction and goals of the workshop (10 min) (Dirk)

## 1:10-2:30pm Review of the current VGOS processing pipeline (80 min) (John)

- Summarize information from 2019 workshop
  - Correlation (difx)
  - Sampler delays
  - Manual pc phases (ffres2pcp)
  - Y-X delays/offsets (fourphase)
  - Tests of the final control file (phase\_resid, etc.)
  - Proxy cable cal (pcc generate)

## 2:30-3:00pm **Break**

## 3:00–4:00pm Updates to the pipeline (60 min) (Dan, Phillip)

- New plotting tools (10 min) (Dan)
- ❖ IONEX predictions for dTEC (15 min) (Dan)
- Proxy cable cal (20 min) (Dan & Arthur)
  - select bandpols.py
  - Comparison of CDMS/cable with proxy cc
  - Should the CDMS vs proxy cc choice be made by correlators or by analysts?
- VGOS DB report generation (report.py) and changes to vgosDB scripts (15 min) (Phillip)

## 4:00–5:00pm Open Discussion (60 min)

- ❖ What are the current major pain points of VGOS processing?
- What other tools do we need?
- Timeline for processing software versions

## Friday, May 5, 2023:

## 9:00–10:30am Methods and tools for debugging output (90 min) (Dan organizes slides)

- Data properties to check at each stage of the processing
- Inspection of post-processing log files and plots
- Inspection of fourfit bands/pols for particular scans
- Using aedit plots and what to check before building the vgosDB
- How to get help

## 10:30-11:00am Break

## 11:00–12:00pm Common problems and how to catch them (90 min) (Dan organizes slides)

- Sampler delay change
- Polarization swap
- Reference station missing/unavailable
- Missing data or no satisfactory data
- Clock breaks, missing data (issues affecting proxy cable cal)
- Example problems from other correlators (USNO/Bonn/Vienna)

## 12:00-1:00pm Lunch

## 1:00–2:30pm Overview of mixed-mode processing (90 min) (John, Tiege, USNO/Bonn)

- Discussion of MHO software alpha release and basic procedure/example (20min, John)
- Experience from AuScope (15min, Tiege)
- Experience from USNO (10min, Sara)
- Experience from Bonn (10min, Simone/Yoon)
- Group discussion (35min)

#### 2:30–3:00pm **Break**

## 3:00-4:30pm PolConvert + ER2201 (90 min) (Dan, Frederic)

- History of VGOS design & pseudo-Stokes vs full-Stokes analysis (20min, Dan)
- ER2201 results from Vienna (20min, Frederic)
- ER2201 results from Haystack (20min, Dan)
- Group discussion (30min)